airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

At tage stilling til fremtiden

Har du fået en demensdiagnose, vil det være en fordel for dig, hvis du så tidligt som muligt forholder dig til forskellige spørgsmål om fremtiden. På den måde kan du selv få indflydelse på, hvem der skal hjælpe dig med dine personlige og økonomiske forhold. Og det vil være lettere for din familie at hjælpe dig, når de kender dine tanker, følelser, behov og ønsker.
Ved at tage tidlig stilling, kan du føle dig mere tryg ved fremtiden og have større tillid til, at du får den nødvendige støtte og hjælp i rette tid og på den måde, du ønsker.

Husk dig selv

Det er vigtigt at passe på sig selv, selvom det kan være vanskeligt at prioritere. I din situation som pårørende er det især vigtigt, at du får nogle pusterum i hverdagen, som giver dig glæde og energi, så du kan bevare et overskud til at kunne støtte din nærmeste med demens og få din egen hverdag til at fungere.

Tag kontakt til din kommune eller kommunens demenskoordinator, hvis sådan en findes, for at få viden om, hvad der kan være en god løsning for dig. Mange pårørende har erfaret, at det hjælper at være åben om sin situation over for venner og familie. Det gør, at de bedre kan forstå, hvorfor personen med demens har ændret sig. De vil også bedre kunne forstå din situation og støtte dig i det, som du har behov for.

Demens og selvbestemmelse

Ifølge Grundloven har man ret til at bestemme over sig selv og sin ejendom og værdier. At bestemme selv forudsætter handleevne. Det vil sige, at evnen til at varetage egne anliggender på en fornuftig måde og med nødvendig dømmekraft i en given situation, skal være intakt.

Demens påvirker handleevnen

En demenssygdom kan påvirke handleevne, koncentration, dømmekraft, evnen til at løse problemer m.m. Selvom du i den tidligere fase af sygdommen stadig har handleevnen i behold og selv kan træffe beslutninger, kan du alligevel have behov for støtte til at varetage personlige og økonomiske forhold. Senere kan du få behov for, at andre varetager dine personlige og økonomiske forhold.
Det vil indebære, at en anden person træffer beslutninger på dine vegne og varetager dine interesser.

Få støtte og hjælp til varetagelse af økonomiske og personlige forhold

Støtte kan gives i flere former. Du kan fx vælge at få en bisidder, oprette en fremtidsfuldmagt eller at afgive forskellige former for fuldmagt. Du kan også blive tildelt en værge via kredsretten i Grønland, som udpeger en fra din familie eller en ukendt værge til den demensramte. Du kan også udtrykke dine ønsker til fremtiden i et pleje-, behandlings- og/eller et livstestamente. Dette kan med fordel gøres tidligt i sygdomsforløbet, så det ligger klart til, når demensen rammer dig hårdere senere.

Gode råd, når du skal tage stilling til fremtiden
  • Overvej, hvad der er vigtigt for dig nu og i fremtiden – også set i lyset af, at du har en demenssygdom.
  • Vær åben om dine tanker og følelser om fremtiden, og tal med din familie i tide.
  • Søg hjælp og vejledning hos en demenskoordinator, advokat eller socialrådgiver.

Det kan også være en hjælp at drøfte følgende spørgsmål med din familie:

  • Hvem skal hjælpe mig med økonomi?
  • Hvad vil jeg gerne have, at min ægtefælle og familie hjælper mig med?
  • Hvordan vil jeg gerne have hjælpen?
  • Hvad tænker min ægtefælle og familie om fremtiden?
  • Fremtidsfuldmagter – hvad er det, og får vi brug for sådan en?

For at få flere oplysninger kan du og eller dine pårørende henvende sig til din lokale kommune. Hvis der findes demenskoordinator i din kommune, kan du tage kontakt direkte til dem.